Jak účinně pracovat se strachem?

Tento článek je přepisem níže zveřejněného videa. Můžete si tedy vybrat, zda si přečtete následující text, nebo si raději pustíte přiložené video. Děkujeme za pozornost.


Mnoho lidí je dnes doslova nasáklých strachem. Zazvoní jim telefon a co oni? Hned se vyděsí, kdo to asi může být? Dítě jim přijde později ze školy o pět minut a rodiče už prožívají neskonalé peklo v domnění, že se dítěti stalo bůhvíco. Někoho trochu zabolí tělo a už hledá, aby to nebyly příznaky nějaké obrovsky vážné choroby. Je to možné? Jak pracovat se svými strachy, aby nás doslova takto nesžíraly? Na to se podíváme v tomto videu.

Jak účinně pracovat se strachem? Možná právě proto jste si pustili toto video. Strach je v současnosti jedním z největších paralyzérů lidstva. Věděli jste to? 

"Není divné, že se nejvíc bojíme toho, co se nikdy nestane?"
Napoleon Hill

Mnoho lidí si ještě navíc ty strachy přidělává samo, protože sledují různé pořady, sledují různé zpravodajské pořady, sledují seriály. Můžu vám říct, že televizní průmysl v současné době je přesně na to dělaný, aby lidem navozoval strach. Protože když se lidé bojí, jsou snadno ovladatelní. 

Návod pro manipulátory a vůdce davu: 

- Systematicky předkládejte lidem zprávy, příběhy a obrázky, které budou ve společnosti vyvolávat a šířit pocit ohrožení, úzkost a strach.

- Větší část společnosti přestane strašidelné informace ověřovat, konfrontovat s jiným pohledem. Začnou mít velkou potřebu celý problém zpřehlednit a zjednodušit. Stačí jim v tom pomoci správnými nálepkami a směrovkami, které budou jednoduché a logicky srozumitelné.

- Přitlačte ještě na pilu a snažte se vyvolat pocit, že situace nemá řešení. O počátečním odporu přijde pravděpodobně úzkost a pak rezignace na vlastní aktivitu. Zůstává však naděje na spásu shůry.

- Dejte jim takovou spásu, jednoduchým návodem vysvětlete davu. Ano, v tu chvíli se už společnost z větší části chová jako dav, že ostatní jsou neschopní. Podívejte, kam nás až dovedli, zatímco vy se nebojíte a máte řešení, budete přitom jen opakovat myšlenky, které jste lidem podsouvali. Již dříve jim tak budou vaše ideje připadat známé, logické, a tudíž uvěřitelné. 

(citováno z webu psychologa Jana Kulhánka) 

Nepřipomíná vám to něco, anebo je to podobnost čistě náhodná? To už nechám na vás. Jak tedy se těch strachů zbavovat, respektive, jak s nimi pracovat? Podstatná věc je ta, že vy se strachu zbavit nemůžete. A nechtějte to udělat. Strach berte, že může být vaším pomocníkem, ale zároveň, že může být vaším nepřítelem. A teď, jak to rozdělit. 

"Znát strach v celé jeho velikosti a hrůze není dopřáno zbabělcům."
Francois de la Rochefoucauld

V momentě, když vám strach řekne pozor, nechoď touto cestou, protože tam si můžeš zlomit nohu nebo tam můžeš uklouznout nebo tam se ti může něco přihodit, tak je to určitě strach, který může být pro vás produktivní. Ale v okamžiku, když vám zazvoní telefon a vy najednou už slyšíte, že vám tam volá exekutor, že vám tam volají z nemocnice, že vám tam volají ze školy, že se stalo něco vašemu dítěti a podobně, tak v podstatě vy si sami vytváříte strach, který je vaším nepřítelem v tuto chvíli.

Dlouhodobé strachy vytváří permanentní chronický stres a chronický stres, to je nejlepší cesta, jak si vytvořit nějakou chronickou chorobu. Přitom strach je vlastně pouze nějaký předsudek. Strach je jakási emoce, kterou můžeme ovlivnit jako kteroukoliv jinou emoci.

Strach, je obava z něčeho konkrétního, ale i abstraktního. Obvykle je podmíněna již prožitou negativní zkušeností nebo fixními představami hrozícího nebezpečí. Tuto emoci doprovázejí například návaly, třes, bušení srdce, chvění či změna krevního tlaku. Jedná se o reakci na nebezpečí vyhodnocené lidským rozumem.

Představte si příklad. Vy jdete po ulici a najednou začne padat balkon u domu okolo kterého procházíte. A teď najednou vy si to ani nestihnete uvědomit, balkon na vás spadnul, vy jste mrtví a konec. Anebo jdete po ulici a koukáte na balkony a říkáte si, tamhleten by se mohl utrhnout, támhleten by se mohl utrhnout, támhleten by se mohl utrhnout... Jdete a bojíte se každého balkonu u každého domu. Najednou projdete tu ulici a ono se nic nestalo. Kolikrát se stalo, že na někoho z vašeho okolí spadl balkon? To je asi docela hloupá otázka, asi se to nestalo nikdy, že jo?

Samozřejmě, určitě jste o tom slyšeli ve zprávách. No jo, jenomže třeba zprávy jsou tady od toho, aby vám naháněly strach. Proč se ve zprávách nehovoří o tom, jak jsou některé krásné věci na tom světě? Proč se ve zprávách nehovoří o tom, jak si můžete svoje životy vylepšovat, jak můžete prožít krásnou dovolenou, jak můžete prožít nádherný vztah, jak můžete být šťastní a podobně? Proč se ve zpravodajských relacích řeší samé katastrofy a vše, čeho se bojíte? No, je to jednoduché, protože čím víc se budete bát, tím snadno budete ovladatelní a nebudete si tolik vyskakovat.

Strach zabíjí

Podle jednoho středověkého příběhu kráčel poutník po cestě do města a potkal smrt. Poznal ji a ptá se: "Kam jdeš a proč?" 
"Jdu do města zahubit 1000 lidí morem?"
"No, když musíš, tak jdi," odpovídá poutník a pomalu směřuje do stejného města. Když dorazí do cíle, nalézá mrtvé město, desítky tisíc mrtvých, nikde ani živáčka. Vrací se zpět stejnou cestou a opět potkává Smrt.
"Lhala jsi mi, Smrti, zahubila jsi morem všechny lidi."
"Nelhala, na mor zemřelo přesně tisíc obyvatel města, všechny ostatní zahubil strach z moru." 

Takže vy udělejte jednu jedinou věc. Všechno, co vás dnes napadne, že by se mohlo stát, nebo že by mohlo přijít do vašeho života a zasáhnout vás to, tak to podrobte důkladné analýze. Může mi to ublížit fatálně? Může. Jaká je pravděpodobnost, že se mi tato věc stane? No, asi ne moc velká, tak to pustím. Tak to pustím a začnu se věnovat něčemu, co mě ve skutečnosti obohacuje. Něco, co mně ve skutečnosti dělá radost. Něco, co zvyšuje moje vibrace. Něco, co mi dělá pozitivní náladu. 

Velmi v tomto pomáhá technika přítomného okamžiku. O tom bychom si mohli také někdy říct, protože v momentě, kdy jste přítomní, tak vlastně vy nemůžete řešit žádný budoucí strach, vy nemůžete řešit, co by kdyby, ale vy v tuto chvíli se zajímáte pouze o přítomný okamžik, o přítomnou situaci, o přítomný děj, který probíhá. A to je na tomto krásné. 

Takže zkuste se trošičku zajímat o přítomný okamžik a my si v některém z následujících videí celý tento proces rozebereme. Zatím stačí, když si třeba sednete a budete mít zavřené oči a budete si uvědomovat svoje momentální pocity, co teď cítím? Cítím strach? A cítím strach skutečně, anebo si to jenom nalhávám? No, nalhávám si to, protože to je strach z něčeho, co je v budoucnu, ale co teď ve skutečnosti cítím? 

A najednou zjistíte, že máte zavřené oči a že cítíte třeba, jak vás hřeje sluníčko. Najednou cítíte, jak vám skočila na klín kočka a vy ji hladíte. Nebo najednou cítíte, jak váš partner nebo partnerka vaří nějaký skvělý oběd a vy cítíte tu nádhernou vůni, která se line okolo vašeho nosu a najednou si začnete uvědomovat, že jste tady a teď a nemusíte se vlastně ničeho bát. Představte si, že vy, když jste třeba venku a budete se něčeho bát, tak vám jenom stačí, abyste se soustředili na brouky, kteří lezou po zemi, nebo abyste se soustředili na strukturu u nějakého listu většího, vezměte si list z nějakého stromu a začněte pozorovat strukturu těch žilek a těch vláken, která tam jsou a která probíhají tím listem. Protože to je ten nejlepší způsob, jak se dostat do přítomného okamžiku.

"Síla je v přítomném okamžiku."
Louise L. Hay

Představte si, že najednou vám zazvoní telefon. Vy už vidíte tragické scénáře, vidíte, že vám volá někdo kvůli něčemu vážnému a bojíte se vzít ten telefon. A pak třeba zjistíte, že to byla jenom nabídka pojištění nebo nabídka nového programu ve vaší prodejně, která je naproti vašemu domu atd. Jak je to možné, že nás toto vystraší? No, protože my jsme přesycení tím filmovým trhem, který nás neustále zásobuje různými variantami strachu. 

Pusťte to z hlavy, přestaňte se tímto dopovat, ale věnujte svoje myšlenky jenom tomu krásnému, co chcete, aby se ve vašem životě ve skutečnosti vyskytovalo. Vaše dítě přijde pozdě ze školy, respektive ještě nejde, zdrželo se pět minut a vy už vidíte katastrofické scénáře. A co když vaše dítě se jenom zapovídalo s kamarádem a ještě se mu třeba nechce domů? Zkuste mu dát trošičku víc svobody a řekněte si, že i vaše dítě má právo na to být samostatné a mít zodpovědnost samo za sebe. 

Naučte třeba vaše děti, aby vám napsaly esemesku, že se o 10 minut zdrží, protože si hezky povídají s kamarádem, například, nebo že jsou na zmrzlině a nechce se jim trhat parta. I to se může stát, ale naučte svého potomka zodpovědnosti právě třeba tím, že vám dá vědět esemeskou a vy budete mít klid, budete mít klidné následující chvíle a nebudete se strachovat, že váš potomek je pod autem, nebo že se mu něco stalo, že ho někdo unesl a podobně. Naučte se pracovat tímto způsobem a uvidíte, jak si zjednodušíte život. 

Začne vás bolet břicho. Vy, protože jste viděli mnoho filmů, protože jste sledovali mnoho různých pořadů, tak si myslíte, že to je něco vážného, jdete na internet a tam zjistíte příznaky různých vážných chorob. Co se stane? Jdete k doktorovi a jste celí zničení právě z toho strachu, že máte vážnou chorobu. A najednou doktor objeví, že třeba trpíte po včerejší zelné polívce nadýmáním. A vy jste si to neuvědomili, ale měli jste zkažený celý večer právě kvůli tomu, že vás celý večer bolelo břicho. 

Co kdybyste to otočili a nechali všechno být a řekli si, tak jestli mám nějakou skutečně závažnou chorobu, no, tak do zítřka už to nezměním, ale zítra si skočím k doktorovi, ten mi řekne, co to je, pošle mě třeba na vyšetření a pak budu mít jistotu a pak se můžu trápit. Jenomže ve skutečnosti, když budete pracovat právě s tím, že si budete kreslit ty nejlepší scénáře, tak vy to úplně otočíte. Vy se nebudete trápit. Vy naopak budete vytvářet tu svoji budoucnost přesně takovou, jakou chcete mít. Vyzkoušejte to. 

"Strach lže a ty mu věříš."
Friedrich Nietsche

Jiří Lexa

Autor je lektor kvantování a kvantový terapeut. Jeho kurzy prošlo již několik tisíc absolventů. Podobně jako ve světě např. Esther Hicks umí načítat informace z kvantového pole a předává tuto dovednost ostatním. Zde o něm najdete více informací.

Základní principy spokojeného života

Chcete změnit svůj život k lepšímu?

Pokud nežijete život plný radosti a pozitivní energie, je nutné něco změnit. Každá hra má svá pravidla, a to platí i pro spokojený život. Jeho pravidla jsou přitom jednoduchá a pochopí je každý. Hrajte podle jeho pravidel a stanete se šťastnými vítězi. Rádi Vám pomůžeme na Vaší cestě k novému životu, který si zasloužíte.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti